Waarom gebruiken mensen refugiums bij hun aquarium? Verschillende soorten refugiums en meer.
Een refugium is een mysterie voor de meeste beginnende hobbyisten. De meeste beginnende hobbyisten realiseren zich niet dat ze bestaan. Een refugium is echter een goede aanvulling op het aquarium, waarvan u zeker meer moet weten. In dit artikel bespreken we waarom mensen refugiums gebruiken, gaan we in op de verschillende soorten refugiums die mensen gebruiken en geven we algemene tips en richtlijnen voor het gebruik van een refugium.
Wat is een refugium?
Technisch gezien is een refugium een ‘toevluchtsoord’. Een refugium wordt over het algemeen gebruikt om kwetsbare soorten veiligheid te bieden en ze te beschermen tegen de grotere vissen in het hoofdaquarium. Refugiums worden vaak gebruikt om roeipootkreeftjes (copepods) te kweken als voedsel voor vissen en koraal, of om vissen of koraal te kweken. Een refugium dient ook om het water uit het hoofdaquarium te filteren, om alle apparatuur van het aquarium in te verwerken of als een manier om de waterverversing voor het aquarium te vergemakkelijken en veiliger te maken.
Waarom zouden we een refugium gebruiken?
Er zijn veel gevallen waarin het hebben van een refugium aangesloten op uw hoofdaquarium voordelig kan zijn. Enkele van deze redenen kunnen zijn:
Met extra verlichting kunnen algen worden gekweekt en geoogst. Het kweken van algen in een refugium helpt om afval te absorberen dat anders het hoofdaquarium zou vervuilen. Ook kan u ervoor zorgen dat schommelingen in pH worden tegengegaan en dat het zuurstofgehalte in uw aquarium s ’nachts ook op peil blijft door het licht in het refugium s ‘nachts aan te laten. Hierdoor zullen de algen en wieren zuurstof produceren en CO2 opnemen, waardoor de pH stabiel blijft.
Bescherm kleine organismen dier worden gegeten door vissen en koraal om een stabiele populatie te ontwikkelen in uw aquarium. Als u geen refugium heeft is er een kans dat de hele populatie wordt opgegeten en dat uw populatie van kleine organismen verdwijnt. Populaire organismen die zich tot een stabiele populatie kunnen ontwikkelen in uw refugium zijn amphipods en roeipootkreeften (copepods). In een aquarium kan een voldoende groot refugium een veilig onderkomen bieden aan roeipootkreeften (waar ze zich geen zorgen hoeven te maken over het feit dat ze worden opgegeten en zich kunnen voortplanten zodat u een stabiele populatie creëert). De roeipootkreeften kunnen in het hoofdaquarium terechtkomen, wat zorgt voor een regelmatige en gezonde bron van voedsel voor de dieren in uw aquarium.
Een refugium verhoogt het totale watervolume van het aquarium, waardoor het water stabieler wordt. Bijvoorbeeld een 60 liter aquarium met een 20 liter refugium is eigenlijk een 80 liter systeem; het extra volume maakt het aquariumwater minder gevoelig voor temperatuurschommelingen en andere verstoringen, waardoor het makkelijker is om een aquarium te verzorgen. Zeker de sensitievere vissen en koralen zullen hier profijt van hebben.
Een refugium kan dienen als toevluchtsoord voor vissen die kwetsbaar zijn of gevoelig zijn voor pesterijen (bijvoorbeeld zeepaardjes). Sommige eigenaren plaatsen zelfs nieuwe vissen in een refugium om ze te helpen acclimatiseren in een rustige omgeving (weg van de bewoners van het hoofdaquarium). Helpt jonge vissen zich te ontwikkelen in een veilige omgeving tijdens hun groei, terwijl ze tegelijkertijd gewend blijven aan het water en de omstandigheden van het hoofdaquarium.
De belangrijkste soorten refugiums
Als het gaat om het opzetten van een refugium voor uw tank, zijn er een paar verschillende opties waar u uit kunt kiezen. Refugiums kunnen worden onderverdeeld in de volgende drie typen: op basis van een sump, een in-tank en een hangend refugium aan het aquarium. Elk type is ontworpen voor een specifiek doel en is geschikt voor verschillende typen aquariums. Voordat u een refugium voor uw tank kiest, kunt u de tijd nemen om de basis van elke optie hieronder te leren:
Sumpgebaseerd
Met een refugium op basis van een sump is het refugium een tweede aquarium die u onder uw hoofdaquarium plaatst. Deze optie wordt aanbevolen wanneer hiervoor de beschikking is.
Voordelen:
U kunt uw eiwitafschuimer in uw sump plaatsen.
Zorg ervoor dat de pH en het zuurstofgehalte in uw aquarium stabiel blijft door de lamp in het refugium s ‘nachts aan te laten.
U hoeft zich geen zorgen te maken over hoe het eruit ziet.
Kost het minste van de verschillende soorten refugiums die beschikbaar zijn (u heeft hier in principe te maken met een gewoon aquarium, niet een gespecialiseerd stuk apparatuur).
Nadelen:
Het refugium wordt vaak buiten zicht geplaatst, waardoor controle lastiger is.
Kost het meest als u kiest voor een hightech refugium.
Neemt de meeste ruimte in beslag.
De kosten zijn afhankelijk van hoe u het refugium benadert. Als u kiest voor een lowtech aanpak en een gewoon aquarium gebruikt, hangt uw prijs af van uw materialen en de grootte. Echter, als u gaat voor een hightech refugium dat een opvoerpomp en een eiwitafschuimer bevat, kan dit resulteren in kosten van tussen de 300 en de 600 euro.
In-Tank
De In-Tank refugium is de eenvoudigste oplossing voor het creëren van een refugium. U plaatst in principe een kleine container in uw aquarium waar het water doorheen stroomt.
Voordelen:
Neemt niet meer ruimte in beslag dan wat u al heeft.
U kunt de kleine beestjes en de algen/wieren zien.
De goedkoopste optie qua refugiums.
Nadelen:
Voegt geen watervolume toe aan uw tank.
Ziet er onnatuurlijk en vaak niet mooi uit in uw aquarium.
U kunt geen aparte verlichtingsschema’s uitvoeren voor het hoofaquarium en het refugium.
De prijsklasse is ongeveer 30 tot 50 euro, afhankelijk van hoe groot het refugium is dat u koopt.
Hang-On
Hang-On refugiums zijn losse containers die aan de achterkant (meestal) van de reguliere tank hangen. Ze gebruiken een pomp om water in en uit het refugium te verplaatsen.
Voordelen:
Met een Hang-On refugium deelt u nog steeds het water tussen uw aquarium en uw refugium.
Veel aquariums beschikken niet over ruimte onder het aquarium, dit kan uw enige beschikbare out-of-tank refugium optie zijn.
Nadelen:
Kan niet te groot of te zwaar zijn als ze aan uw aquarium hangen.
Werkt misschien niet met de manier waarop u uw aquarium ten opzichte van de muur hebt opgesteld (u zult wat ruimte achter uw aquarium nodig hebben).
Het kan ook moeilijk zijn om gemorst water achter het aquarium op te ruimen.
Het is een duurdere optie dan een In-Tank optie.
De prijsklasse is van 75 tot 150 euro, afhankelijk van hoe groot het Hang-On refugium is.
Refugium tips en richtlijnen
Hier vindt u enkele algemene tips en richtlijnen voor het integreren van een refugium in uw aquariumopstelling.
Er moet voldoende water door het refugium stromen. Het werkelijke debiet (hoeveel keer het water door het aquarium stroomt) is afhankelijk van wat u in uw refugium heeft. Een basis vuistregel is om het refugiumwatervolume in één uur te verversen (d.w.z. voor een refugium van 20 liter moet het waterdebiet 20 liter per uur zijn).
U kunt uw skimmer in uw refugium plaatsen. Dit geeft een mooier aanzicht aan het hoofdaquarium, omdat u minder apparatuur heeft in het hoofdaquarium.
Met refugiums geldt in het algemeen, groter is bijna altijd beter. Zelfs als u denkt dat u het nu niet nodig heeft. Sommige experts stellen voor dat het refugium 20% van de grootte van de hoofdtank dient te zijn.
Inwoners voor een Refugium
Zoals u misschien al weet kan een refugium voor verschillende doeleinden in het aquarium worden gebruikt. Een van de meest voorkomende toepassingen is het kweken van kwetsbare soorten of voedselbronnen voor vissen in uw aquarium. Sommige mensen gebruiken een refugium graag voor het kweken van bepaalde algensoorten om als voedsel voor zeevissen te dienen. Refugiums worden ook gebruikt om kleine organismen zoals pekelkreeftjes, Mysis garnalen, roeipootkreeftjes en isopods te kweken. Een refugium bevat bij voorkeur verschillende soorten algen/wieren en bepaalde aaseters zoals garnalen en slakken om de ophoping van afval tegen te gaan. Voor kleine bewoners zoals pekelkreeftjes en roeipootkreeftjes is het nuttig om ze te scheiden, zodat ze niet worden opgegeten en u een stabiele populatie kunt opbouwen voor in uw aquarium.
Conclusie
Nu u de basisprincipes van een refugium voor uw aquarium kent, bent u misschien klaar om te beslissen of een refugium ook geschikt is voor uw aquarium. Een refugium kan in vrijwel elk type aquarium worden gebruikt, of het nu gaat om zout water, zoet water of brak water. Het hangt allemaal af van waar u het voor wilt gebruiken. Zoals u al weet, kunnen refugiums worden gebruikt om gevoelige aquariumbewoners te huisvesten of om bepaalde soorten apart van het hoofdaquarium te kweken. U kunt het refugium daarnaast ook gebruiken als een extra bron van filtratie voor uw tank. Als u besluit dat een refugium ook voor uw tank nuttig zou zijn, neem dan de tijd om na te denken over welk type refugium het meest geschikt is voor uw aquarium.